Se fac angajări la ConocoPhilips

Nu știu dacă ți-ai dat seama, dar firma ConocoPhilips nu există. Firma adevărată se numește ConocoPhillips, cu doi ”l”.

Un coleg, ETO într-o companie mare, acum ceva vreme a fost contactat de compania ConocoPhilips pentru o poziție de ETO on-shore, in SUA.

Deși i se păruse cam ciudat, totuși și-a zis că asemenea oportunitate nu trebuia ratată. Nu se întâmplă prea des ca un oil major să te contacteze și să îți propună un interviu.

Până la urmă nu avea nimic de pierdut. Cum a decurs ”schema de angajare”?

 1. A fost contactat zicându-i-se că au primit CV-ul lui ( probabil de pe alte site-uri de unde aplicase), că sunt interesați de el și că se va programa un interviu on-line. dacă este și el disponibil.
 2. Cinci zile nu a mai primit nicio veste ( probabil pentru a se crea suspans)
 3. A șasea zi a primit un email pentru a programa interviul pe Skype peste doua zile
 4. Interviul a fost o extrem de ușor, fără întrebări tehnice, fără întrebări despre fostele companii unde lucrase, fără întrebări psihologice, nimic.
 5. După interviu, liniște.
 6. Colegul nostru trimite un email să întrebe dacă au luat o decizie.
 7. ”Compania” îi răspunde că în cursa pentru poziția disponibilă au rămas doua persoane: el și încă un alt electrician și că încă se deliberează.
 8. Peste două zile primește vestea cea mare: este angajat la ConocoPhilips. Rotație foarte bună și salariu foarte mare plus multe alte beneficii. Totul bun si frumos. Pasul următor este totuși să își pregătească viza de SUA. I s-a comunicat că vizele sunt procesate de o firmă de avocatură cu care compania lucrează și că îl vor prelua ei pentru tot ce ține de vize.
 9. Prompt, a doua zi colegul primește email de la avocatul de imigrări prin care i se cer copii după toate documentele, plus copie după proaspătul contract cu ConocoPhilips, pentru a le prezenta ofițerilor de la Custom Border Protection
 10. În ziua următoare apare o problemă: nu i se poate procesa viza pentru că nu are asigurare de sănătate valabilă pe teritoriul SUA. Însă este ”sfătuit” să își facă una foarte bună, pentru că oricum cei de la ConocoPhilips îi vor rambursa banii.
 11. Colegul nostru, nedumerit, trimite un mail la ”ConocoPhilips”, unde i se răspunde că totul este OK și să stea liniștit că așa e procedura companiei.Mai mult, i se recomandă să facă o asigurare completă la PAL Insurance USA. Asigurarea costa în jur de 2500 de dolari. O dată cu recomandarea, primise chiar și un link de plată cu cardul.
 12. Lucrurile deveneau confuze. Pe de o parte instinctul îi spunea că ceva nu este în regulă, dar pe de altă parte totul fusese OK: video interviu online, contract redactat profesional, emailuri de pe adresă aparent legitimă, contact cu un avocat de imigrări, schimburi plauzibile de emailuri ce păreau a fi cu oameni din industrie etc.

Într-un moment de inspirație, a observat lipsa unui ”l” din domeniul de pe care erau trimise mailurile, dar totuși încă nu era convins că era pe cale să fie escrocat. Se gândea că poate ambele domenii erau ale companiei ( la vremea respectvă adresa www.conocophilips.com arăta o copie a site-ului firmei adevărate – între timp siteul clonă a fost închis).

Soluția a fost să trimită un email politicos către două adrese de email:

rsccareers@conocophillips.com și rsccareers@conocophilips.com

Prima este adresa adevărată iar a doua i-a returnat ca fiind o adresă inexistentă ( escrocii nu prevăzuseră posibilitatea asta)

A doua zi a primit un email de confirmare de la compania ConocoPhillips cum că nu i se făcuse niciodată vreo ofertă de angajare și că nici măcar nu figura în baza lor de date.

Din fericire în ultimul moment a scăpat cu bine dintr-o schemă ce îl putea lăsa fără 2500 de dolari.

PS: Nu am precizat numele colegului pentru că a dorit să își păstreze anonimatul. Dacă doriți mai multe detalii, scrieți un mail pe office@shorepass.ro și vă punem în legătură cu el.

Comentarii