Criza Covid – primul faliment:Diamond Offshore. Carnival Cruises pune ipoteca pe nave

Criza cauzata de Covid a dus la prabusirea pretului petrolului. Prima victima a aparut in mai putin de o luna: Diamond Offshore. Datoriile amanate din vremea crizei petroliere precedente, din 2015, combinate cu diminuarea abrupta a veniturilor au dus catre reorganizare judiciara. Desi compania mai are resurse financiare, nu sunt suficiente si pentru plata ratelor si dobanzilor aferente. Probabil platformele vor deveni proprietatea creditorilor – dupa modelul Bourbon Offshore. Dincolo de asta, deja au anuntat ca vor incepe concedierile.

In alta ordine de idei:

Carnival s-a imprumutat saptamana trecuta la o dobanda de 12% – ceea ce ne arata ca piata financiara considera ca are sanse mari de faliment. Ca o comparatie, se imprumutase in Noiembrie la o dobanda de 1%. Problema e ca la ultimul imprumut compania a gajat direct cu navele – o masura foarte rar intalnita la o corporatie de talia Carnival, ce isi garanta imprumuturile cu incasarile viitoare din croaziere.

De fapt gajul pus in mod direct pe nave inseamna doar un singur lucru: nimeni nu se asteapta la incasari semnificative in anul 2020.

Comentarii