Victorie pentru sindicatul englez ce ar putea avea efect si asupra unor navigatori romani

Sindicatul englez a tinut o conferinta in Octombrie anul trecut prin care a adoptat o Carta formata din 10 obiective. Scopul Cartei este sa sensibilizeze Guvernul si intreaga industrie asupra masurilor de luat in vederea asigurarii viitorului pentru industria maritima engleza. 

Nautilus, caci asa se numeste sindicatul, a reusit prima victorie in aplicarea Cartei: marinarii straini care lucreaza pe feriboturile ce acosteaza in porturile Orkney si Shetland vor fi platiti macar cu salariul minim prevazut pentru navigatorii englezi. 

Punctul 8 din sus numita Carta are prevederi mai largi si ar putea avea impact si asupra navigatorilor romani ce lucreaza pe nave din apele engleze. Astfel, Nautilus militeaza ca orice marinar, indiferent de nationalitate, daca lucreaza pe o nava ce opereaza in apele britanice, sa trebuiasca sa fie platit in acord cu grila de salarizare din Marea Britanie : minim 7.2 lire pe ora pentru cei cu varsta peste 25 de ani. 

Argumentatia sindicatului se bazeaza pe faptul ca multi din navigatori sunt platiti sub-standard si creeaza o competitie nedreapta pentru navigatorii englezi. Dincolo de asta, Nautilus isi exprima indignarea fata de situatiile incredibile pentru secolul in care traim, ca celebrul caz Malaviya Seven ( un supply vessel in charter pentru British Petroleum ce are echipajul platit cu sume ridicol de mici si, chiar si asa, cu salariile restante de luni de zile ). Prin adoptarea Cartei si prin militarea activa pentru implementarea ei, sindicatul englez vrea sa se elimine situatiile de abuzuri flagrante asupra marinarilor. 

Salutam pozitia Nautilus si speram ca acest gen de actiuni sa se inmulteasca printre sindicatele navigatorilor din toata lumea.

 

ShorePass

 

Comentarii