VGM-Regula verificării greutății containerelor. Implicații pentru transportatori

image

De la 1 iulie 2016 va intra în vigoare o noua regula IMO ce se referă la verificarea greutății containerelor. Pentru cei ce nu stiu, până acum expeditorii nu erau obligați să furnizeze greutatea precisă a containerelor expediate. Erau obligați să dea o declarație pe proprie răspundere referitoare la greutate, dar nimeni din lanțul logistic nu verifica dacă respectiva declarație era și corectă.
Motivul: să cântărești mii și mii de containere zilnic pentru a le verifica greutatea fără să ai întârzieri e o costisitoare provocare tehnică și logistică. Provocare pe care nimeni nu și-a asumat-o de bunăvoie. Totul a decurs în bune condiții totuși , deoarece se considera că rezerva de stabilitate și rezistență structurală a navelor port-container face față unor informații aproximative.
Practic, calculul de stabilitate făcut de Chief Mate, cu ajutorul softului, avea la bază niște informații imprecise deci și calculul rezultat era neconform 100% cu realitatea.
Dar a venit momentul MOL Comfort.  Un port-container post-panamax rupt în două din cauza  repetatului stres suplimentar susținut de structura de rezistență.
Era evident că ceva trebuia făcut.
După îndelungi negocieri și proteste, în special din partea expeditorilor și a USCG, totuși s-a creat un cod care va intra în vigoare de la 1 iulie anul acesta.
Ce presupune el pentru navă?
Simplu: că de la 1 iulie absolut toate containerele încărcate pe o navă port-container trebuie să fie însoțite de atributul VGM, adică Verified Gross Mass(Masa Totală Verificată). Calcularea și, furnizarea către navă a VGM cade în totala responsabilitatea expeditorului mărfii. Dacă Comandantul navei consideră că ceva este în neregulă cu VGM și că valoarea pare greșită, poate dispune, pe cheltuiala expeditorului, la re cântărirea containerului. Totuși, în același timp, transportatorul trebuie să informeze expeditorul din timp asupra acestei sarcini suplimentare ce îi revine, pentru ca el să se poată pregăti corespunzător.

Echipa ShorePass

Comentarii