Știi să identifici o hartă contrafăcută?

Multe din produsele destinate a fi folosite pe mare sunt scumpe. De la parame, la colaci, lumini, veste si pana la tot ce tine de siguranta personala sau operationala sunt produse scumpe. Pretul mare e justificat, in parte, din cauza certificarilor pe care un producator de echipament marin trebuie sa le obtina. Pana sa ajunga la stadiul de „Type Approved”, producatorul trece printr-un lant lung de conditii impuse de RO ( recongnized organisation – adica societati de clasificare ). Indeplinirea tuturor acestor conditii costa bani, cost care se va reflecta direct in pretul echipamentului.

Acum cativa ani circulau pe piata neagra colaci de salvare ce erau aproape imposibil de distins de colaci aprobati. Purtau marca si toate semnele de identificare a unui producator recunoscut, doar ca de fapt nu indeplineau conditiile de aprobare: colacii aveau peretii mai subtiri decat cei aprobati.  Daca ar fi fost folositi impreuna cu fumigena si semnal luminos , pe aripa comenzii, pentru situatia de om la apa, s-ar fi constatat ca plasticul subtire ii face fragili la impactul cu apa, deformandu-se si crapandu-se, fiind de calitate proasta. 

Exista si publicatii nautice contrafacute.  Hartile, in special, au fost subiect de practici ilegale, din cauza pretului destul de consistent si a costului mic de tiparire. O harta clasica, de hartie, costa intre 15 si 30 de dolari. Hartia si cerneala costa sub 2-3 dolari, asa ca unii asa zisi agenti ai Amiralitatii de prin anumite porturi s-au apucat de contrafacut harti.

Sunt 3 semne de verificat, daca aveti dubii asupra autenticitatii unei harti:

  1. Filigran ( watermark) cu litera „A” sau textul „Admiralty”                 
  2. Codul de bare de pe verso-ul hartii                                                         
  3. Diferente de nuante a culorii, inconsistenta a liniilor, greutate diferita de a altei harti si calitate generala slaba a tiparului.

 

Explicatii detaliate puteti citi direct din recomandarile Amiralitatii de   AICI

 

ShorePass

Comentarii