Provocarea anului in industria petroliera

Anul 2017 va reprezenta o piatra de hotar pentru industria petroliera offshore in general si pentru Shell in particular.

Perimetrul Brent va incepe sa fie decomisionat anul acesta. Prima structura decomisionata va fi Brent Delta, care este si cea mai mare din cele patru platforme marine din perimetru. Brent, care da si numele indicelui de pret al petrolului european, in perioada de varf, producea peste 500 000 de barili pe zi. Totusi productia a intrat in declin iar din anul 2011 a fost oprita complet.

Pentru Marea Nordului, decomisionarea platformei Brent Delta va fi o piatra de hotar. Este un proiect de miliarde de lire sterline si implica dificultati tehnice deosebite. Daca va fi un succes, proiectul va deveni referinta in industria decomisionarii.  In urmatoarele decade trebuiesc abandonate 5000 de sonde, inlaturate 470 de platforme si 10 000 de kilometri de tevi submarine.

Problema cea mai mare este insa ca Shell are nevoie de o derogare de la legea Regatului Unit precum si de la cea a Uniunii Europene.

Legea actuala prevede ca operatorii care decid sa decomisioneze platformele trebuie sa nu lase in urma parti din platforme sau alte structuri submarine.

Problema e ca Brent Delta este o platforma cu picioare din beton si nu din otel ca cele mai multe. Dincolo de asta, la momentul proiectarii ea nu a fost gandita sa poata fi inlaturata.

Daca Shell va obtine derogarea, ar putea fi un semnal extrem de puternic pentru toti operatorii petrolieri ca nu trebuie sa suporte costurile enorme ale inlaturarii complete a structurilor petroliere existente, ci se pot multumi cu inlaturarea modulelor importante iar ce ramane sub apa, dincolo de o anumita adancime, nu va fi atins.

Despre proiectul decomisionarii Brent gasiti aici:  Decomisionarea perimetrului Brent

ShorePass

Comentarii