Operator GMDSS? Daca lucrezi la uscat, reinnoire automata, daca lucrezi pe mare faci alt curs.

Scriem un alt articol din seria anomaliilor prezente in legislatia din Romania.

Certificatul de operator radio in sistemul mondial de primejdie maritima ( GMDSS) este obligatoriu pentru orice ofiter de punte. Pentru ca in fisa postului intra atributiuni directe in a opera echipamentul GMDSS, nu se elibereaza brevet fara posesia GOC – General Operator Certificate, eliberat de ANCOM.

Consideram firesc ca o sarcina ce face parte integranta din fisa postului unui ofiter de punte sa fie supusa unui mecanism prin care sa se asigure competentele necesare.

Un brevet certifica un anumit nivel de cunostinte in materie de navigatie, operare marfa, manevra si altele. El se reinnoieste automat daca respectivul posesor de brevet lucreaza cel putin 12 luni pe mare in ultimii 5 ani. Se considera ca nivelul de cunostinte si competente se pastreaza atata timp cat navigatorul lucreaza efectiv pe pozitia pe care este certificat.

Se pare ca nivelul de cunostinte in materie de operare radio NU se considera suficiente daca respectivul opereaza consola radio.

Astfel, navigatorul este obligat sa faca un curs de reimprospatare timp de o saptamana.

Curiozitatea este ca daca respectivul posesor de certificat radio a lucrat timp de 2 ani in SMT ( Serviciul Mobil Terestru), adica la uscat, certificatul SMT se prelungeste automat fara nici un curs suplimentar.

Redam mai jos extras din  Regulamentul personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romania:

CAPITOLUL IV

Dispoziţii administrative privind certificatul de operator

 

Art. 19 – (1) Certificatul de operator este valabil timp de 5 ani de la data examenului la care candidatul a fost declarat „admis”.

(2) Valabilitatea certificatelor de operator acordate în SMT se poate prelungi pentru o nouă perioadă de 5 ani numai în situaţia în care titularul certificatului de operator prezintă structurii teritoriale a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii care a eliberat certificatul dovada că a lucrat efectiv ca operator radio cel puţin 2 ani în perioada de valabilitate a certificatului.

(3) Valabilitatea certificatelor de operator acordate în SMAS, SMMS şi SRCNI se poate prelungi pentru o nouă perioadă de 5 ani numai în situaţia în care titularul certificatului de operator va urma un curs de reconfirmare în cadrul unităţilor de pregătire cu care Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii are încheiate protocoale de colaborare şi a obţinut calificativul „admis” la examenul de evaluare a cunoştinţelor privind regulamentele interne şi internaţionale corespunzătoare serviciilor de radiocomunicaţii în cauză. Examenul se va desfăşura în condiţiile stabilite în secţiunea 2, art. 10 alin. (1) lit. a), art. 11 alin. (1) lit. a), art. 12 alin. (1)  lit. a), art. 13 alin. (1)  lit. a), art. 14 alin. (1)  lit. a) şi art. 15 alin. (1)  lit. a). ”

Adica daca operezi consola radio pe mare, dupa 5 ani ai nevoie de un curs de o saptamana, dar daca lucrezi la uscat nu ai nevoie de nici un curs.

Am atasat programa analitica de examinare a celor doua calificari, care, in opinia noastra, sunt absolut comparabile, dar care beneficiaza de standarde diferite :

Programa analitica de examinare a operatorilor in Serviciul Mobil Terestru – Sursa ANCOM

Programa analitica de examinare a operatorilor in Serviciul Mobil Maritim – Sursa ANCOM

Aducem in discutie si practica internationala : in foarte multe state din Europa si nu numai, certificatul de operator GMDSS fara restrictii in serviciul mobil maritim ( GOC ) se revalideaza automat daca se demonstreaza ca in ultimii 5 ani s-a operat timp de 12 luni consola GMDSS.

Practic, in multe alte state, NU exista un dublu standard: pentru operatorii de uscat mai favorabil decat pentru operatorii de pe mare. Practica este de a furniza autoritatii de comunicatii dovada a 12 luni de sea service pentru prelungirea automata pentru a inca 5 ani.

 

ShorePass

 

Comentarii