Navigator? Ce faci la pensie?

Viața de navigator implica multe riscuri dar și multe satisfacții. Ore prelungite de muncă, stres, depărtare  de casă, furtuni, valuri sunt printre cele mai des enumerate. Bineințeles ca ele trebuiesc compensate pe măsură și, deseori, sunt:vizite în porturi, salariu satisfăcător, zile mai multe de concediu etc.

Însă vine o vreme în care și cei mai puternici si mai viguroși nu mai fac față programului de lucru. Și vremea asta vine, de obicei, înaintea celor ce lucrează la uscat la program normal.

Atunci se pune problema retragerii din activitate.

Inginerii mecanici sau eletricieni au opțiunea de a își transfera cunoștințele și experienta la uscat. Puntiștii mai puțin. Dar la toți vine o vreme, ca la fiecare, în care trebuie sa se retraga din viața profesionala.

Pe vremea când România avea flota națională, navigatorii erau încadrați la alta grupă de muncă și se pensionau ceva mai devreme decât celelalte categorii profesionale ( exceptând cele cu nivel comparabil de dificultate și risc în muncă). La ora actuală majoritatea navigatorilor nu au la dispoziție instrumentul asta. Atunci se pune în discuție cum și-ar putea asigura o persoană,  neîncadrată în sistemul de stat, bătrânețile.

Discuția în sine este foarte complexa pentru că nu exista o metodă sigură. Vom încerca sa atingem numai câteva din probleme, urmând ca pe viitor, în funcție de dorințele dumneavoastră să ne adâncim în problematică.

Există mai multe piste de urmărit:

1.Încadrarea în sistemul de stat, adică plata contribuției lunare aferente la Casa de Pensii, similar cu sistemul uzual de muncă. Pentru asta nu trebuiesc îndeplinite nici o condiție specială. Trebuie doar un contract cu Casa de Pensii a județului de domiciliu, urmată de plata lunară a unei sume convenabile. Minimul este în jur de 250 de lei. Este echivalentul salariului de 938 lei. Contribuția la un nivel așa de mic va duce la o pensie foarte mică. Puteți crește contribuțiile pana la nivelul maxim de 3526 lei. Trebuie sa aveți în vedere ca nivelul venitului la vârsta de pensionare totuși va depinde de valoarea punctului de pensie, stabilit prin lege. Practic deși contribuiți cu o suma lunara, valoarea pensiei va depinde de legea de la momentul respectiv.  Nu va speriați pentru ca orice metoda ați alege, până la urma nimic nu este garantat.

2. Crearea de surse de venit. Cea mai des întâlnită metoda este cumpărarea de apartamente și închirierea lor ulterioară. Randamentul unui apartament, în Constanța, este de aproximativ 7%, ceea ce face amortizarea unui apartament sa se facă în aproximativ 14 ani. Deci vă recuperați suma investită. Dar aici trebuie sa adaugați urmatorii factori: întreținerea apartamentului, investiții în renovare, perioade moarte, impozite, risc de chiriași rău platnici sau care distrug, timpul necesar pentru a avea grijă de bunul mers al închirierii. După ce adaugăm acești factori, se poate ajunge la 17-18 ani, în funcție de continuitatea chiriei si calității chiriașilor.

3. Bani cash strânși în bancă. Este o metoda folosită de unii și care poate da rezultate bune dacă profilul psihologic al celui care își propune asta permite. Tentația de a cheltui din banii respectivi este mare. La nivelul actual al dobânzilor, de maxim 1%, din care se deduc 16% impozit pe profit și 5.5% contribuția la CASS, suntem de părere că este cea mai slabă metodă de economisire.  Nu numai din cauza dobânzilor reduse, ci din cauza inflației. La o inflație de 1%, practic nu se câștigă nimic din ținerea banilor într-un depozit. Mai mult, ei se devalorizează din cauză ca deși rata dobânzii poate fi identică cu inflația, impozitul si CASS-ul trebuiesc platite. Deci practic este dobândă negativa: plătim să ne ținem banii la bancă.  Deci pe termen lung se poate ajunge în situația de a retrage o sumă semnificativ mai mică decât am depus.

4. Pensii private: sunt un domeniu fără experiență în România și care sunt la rândul lor victimele oscilațiilor burselor mondiale, deși în prospect veți citi ca ele sunt mult mai sigure decât alte instrumente financiare.  Sunt elocvente numeroasele cazuri de oameni rămași pe drumuri în timpul crizei din 2008 din cauza falimentului multor banci și instituții financiare americane.

 

Ca întotdeauna, nu credem ca exista o metodă 100% sigură de a-ți asigura un venit la bătrânețe, dar o combinație de mai multe surse se poate dovedi câștigătoare.

Dar o combinatie de contributie peste minim la Casa de Pensii, impreuna cu apartament/e la inchiriat impreuna cu niste bani pusi deoparte poate fi o solutie care sa le imbine pe toate asa incat sa nu fiti expusi total pe un singur segment.

 

ShorePass

3 gânduri despre “Navigator? Ce faci la pensie?

Comentarii