MLC a murit infectat de COVID

Pana acum MLC – Maritime Labour Convention pentru cei care nu stiau deja – era Conventia ce a adus cel mai mare progres pentru marinari :

  • drepturi recunoscute oficial
  • posibilitati de a formula reclamatii
  • asigurare de repatriere obligatorie pentru armatori ( executabila usor si fara proces)
  • altele

COVID a aruncat toate la gunoi.

Nimic nu se mai aplica.

Sau altfel spus, nimic concret. Hartii, proclamatii, declaratii, firave fapte si cam atat.

Dreptul navigatorilor de a fi repatriati – nerespectat intru totul. Si e o chestiune mondiala pe care sa bate moneda de mult timp. Atat de mult incat intre timp au aparut si sinucideri ( 4 in ultimele 2 saptamani).

Putine state au luat in seama navigatorii, „eroii” invizibili ai comertului mondial. „Eroii” are ghilimele pentru ca eroii sunt aclamati si respectati. Pentru navigatori nu este cazul.

Romania: nepasare semi-totala. Sau daca exista păsare, prea putina este manifestata in concret. Putinele zboruri disponibile ( KLM functioneaza la 10% din capacitate) au fost si ele anulate. Doar spre zonele rosii, e drept. Dar zonele rosii inseamna Amsterdam, Frankfurt, Paris,Istanbul – aeroporturile HUB prin care au loc 90% din schimburi .

Teoretic schimburile de echipaj se pot face si de pe Otopeni. Practic, doar prin Sofia. Bulgarii sunt pragmatici, cu viziune si orientati spre business. Banii care trebuiau sa vina pe Otopeni acum se duc la Sofia.

De ce un marinar poate veni in tara cu masina sau pe jos dar nu cu avionul este un mister inca nedeslusit de nimeni.

Singura chestiune clara e ca daca un roman nu poate ajunge la munca exista o sansa ( cat de mica) ca un strain sa ii ia locul.

Descarcati aplicatia din linkurile de mai jos.

Un gând despre “MLC a murit infectat de COVID

Comentarii