Mai face cineva cursuri DP?

Intrebarea din titlu se refera la anunturile postate mai peste tot cum ca Universitatea Maritima din Constanta ofera cursuri DP Induction si DP Advanced la preturi bune. Mai mult, se ofera posibilitatea de a se inscrie la DP Induction si celor ce studiaza la masteratul in Oil and Gas.

Totodata si Colegiul Nautic ofera cursuri DP acreditate de Nautical Institute, care este un fel de sindicat al navigatorilor din UK (  nu, nu este nici un fel de institut, desi din titlu asa s-ar parea) .

Cred ca oricine lucreaza in industrie e la curent cu starea companiilor si flotelor de nave offshore: cele mai multe s-au tras la parcul rece sau sunt in curs de dizolvare.

Chiar azi Maersk Supply a anuntat ca va mai concedia 65 de angajati de la uscat. Asta dupa ce a vandut sau a pus la vanzare 20 de nave offshore in luna august. Aviz pentru speculanti: cele mai multe nave vandute vor disparea de pe piata offshore pentru ca sunt foarte vechi si vor fi convertite pentru a servi altui scop . Doua deja au fost confirmate ca pe viitor vor deveni pescadoare.

Ori, in situatia prezenta in care flotele se dizolva, oamenii cu experienta in domeniu nu isi mai gasesc de munca, cu greu mai poate fi gasit un motiv pentru a face un curs de pozitionare dinamica.

Bineinteles, daca piata isi va reveni, lucru ce pare improbabil in urmatorii 5 ani, cursurile DP ar avea o justificare. Dar sa nu uitam ca daca nu faci modului de DP Advanced in 5 ani, trebuie sa reiei cursurile de la zero. Ca sa faci modului de Advanced trebuie sa ai 60 de zile de operare DP la bordul unei nave. Poti avea multe zile de imbarcare, dar s-ar putea sa fie degeaba daca nu ai operat in mod DP.

In concluzie, intrebarea ramane deschisa : se mai inscrie cineva la cursuri? Daca da, de ce?

Daca nu, de ce?

 

 

Echipa ShorePass

One thought on “Mai face cineva cursuri DP?

  1. DP&Offshore Centre, departament specializat din cadrul Romanian Nautical College, organizeaza si sustine, in mod constant, o gama largita de cursuri din domeniul Dynamic Positioning, acreditate si recunoscute de NI si IMCA: DP Induction/Basic, DP Simulator/Advanced, DP STR ( Sea Time Reduction), DP Maintenance&Engineering, DP HV ( High Voltage) avand cursanti de pe toate continentele. Paleta de cursuri DP va fi extinsa in curand.

Comentarii