Inspectii cu drone la bordul navelor

Un consortiu de firme olandezo-britanice si-au unit  resursele ingineresti si cele financiare pentru a dezvolta un model de drona care sa poata fi folosit la inspectia tancurilor de balast.

Proiectul se numeste RECOMMS : Remote Evaluation of Coatings and Corrosion on Offshore Marine Strusctures and Ships .

Pentru tehnologia aceasta se va folosi realitatea virtuala si un sistem software ce ii va permite dronei sa fie semi-autonoma. 

Ratiunea din spatele acestui efort de creare unei drone pentru inspectii e dubla:

  1. Financiar ar fi o afacere buna pentru companii. Cererea de asemenea modele ar fi mare, in special in zona petroliera, deoarece inspectia in tancurile de balast ale platformelor semisubmersibile este dificila, ia timp, si este insotita de multiple pericole. 
  2. Din punct de vedere al sigurantei si sanatatii in munca, toata lumea ar avea de castigat. Din pacate inspectiile tancurilor de balast, o activitate ce face parte din normalul oricarei nave sau instalatii plutitoare, sunt cauza multor incidente de munca datorita nerespectarii unor minime precautii. Prin folosirea dronelor s-ar elimina nevoia de acces uman in tancurile de balast, deci ar deveni o activitate 100% sigura.

Pana cand sistemul de inspectie cu drone va fi o realitate, aducem aminte cititorilor minime precautii de luat in momentul inspectiei unui tanc de balast, la bordul unei nave comerciale:

  • ventilarea timp de cel putin 12 ore, inainte de ora programata pentru acces
  • semnalizarea cu benzi reflectorizante a gurii de acces in tanc si iluminarea adecvata
  • efectuarea de Job Safety Analysis si deschiderea unui permis de lucru contra-semnat de comandant
  • echipa va fi formata din minim 2 oameni. Nu se va permite accesul in spatiu confinat unei singure persoane.
  • La gura de acces va fi pozitionata o alta persoana ce va avea rol de supraveghere si mentinerea contactului radio la intervale pre-stabilite cu cei din tanc
  • informarea comenzii de navigatie la momentul intrarii in tanc
  • tancul se va testa atmosferic inainte de intrare, iar cel putin unul din cei care intra va trebui sa poarte detector portabil de gaz
  • persoanele care efectueaza inspectia trebuie sa poarte echipament de protectie si, uneori, si harnasament de lucru la inaltime

Acestea sunt masuri minime. Bineinteles ca fiecare companie are proceduri specifice pentru intrarea in spatiu confinat si ele trebuiesc respectate intru-totul la momentul in care se decide o asemenea operatiune.

Din experienta, trebuie sa aveti in vedere ca o salvare reala a unei persoane ce si-a pierdut constiinta intr-un tanc de balast este o operatiune extrem de dificila. Sansele de a putea fi efectuata cu succes si intr-un timp rezonabil la bordul unei nave sunt mici. De aceea e mai usor sa depunem un efort sa ne luam toate masurile de precautie rezonabile, inainte de a decide sa intram in tanc.

ShorePass

Comentarii