Finlanda promite nave autonome in mai putin de 10 ani

Finlanda a facut recent un anunt care a luat prin suprindere lumea maritima mondiala, navigatorii, operatorii portuari si, in general, toti actorii care fac ca shippingul sa existe.

Tekes, agentia guvernamentala finlandeza pentru inovatie( da, ei au asa ceva!) anunta ca a inceput un parteneriat strategic cu Rolls Royce, Cargotec,Ericsson si Wartsila pentru a reusi, pana in 2025, sa produca nave maritime ce se pot controla de la distanta sau sa fie autonome.

Mai mult, ei au declarat ca se asteapta ca primele prototipuri sa intre in teste in urmatorii ani. Guvernul finlandez promite sa faciliteze testele, prin neingradirea legislativa si prin sprijinirea intru-totul a companiilor ce lucreaza in acest proiect.

Avand in vedere succesul relativ al masinilor autonome, eforturile uriase pe care le fac Google, Apple, Tesla pentru a dezvolta softuri si sisteme capabile sa raspunda in timp real la modificari ale mediului, precum si structura complet diferita a mediului, ne declaram sceptici in privinta cifrei de 2025.

Cu siguranta ca pana la urma acest deziderat se va implini, dar probabil vor mai trece foarte multi ani pana cand sistemele de la bordul navelor vor fi suficient de rezistente asa incat sa nu aiba nevoie de mentenanta periodica, interventii rapide si nu in ultimul rand supraveghere umana.

Numai cine nu a lucrat cu sistemele de automatizari de la bordul navelor nu stie cat de complicat este softul si cat de supus erorilor, deoarece foarte multe procese din lumea reala nu se pot modela suficient de realistic sau, chiar daca se pot modela, uneori interventia umana face ca modelul programat sa nu mai corespunda cu realitatea din teren.

 

Echipa ShorePass

Comentarii