Deepwater Horizon-remember

Deepwater Horizon – o platforma relativ nou, construita in anul 2001, cu cea mai moderna tehnologie la bordul ei, ce a reusit cele mai mari performante din forajul marin: pe de o parte sa foreze cea mai adanca sonda marina forata vreodata ( peste 10 mii de metri) si pe de alta parte, sa produca cea mai mare poluare consemnata in istorie.

Dotata cu tot cea avea mai bun industria in materie de tehnlogie, incepand cu sistem de pozitionare dinamica DP3 si terminand cu sistem e-drill( sistem de monitorizare in timp real a tuturor parametrilor de foraj de la uscat), era mandria flotei Transocean. Una din cele mai de succes platforme de foraj, avand contracte aproape permanente cu BP, avea sa isi termine existenta brutal.

deepwater_horizon_in_flames_03

In intreaga existenta, platforma a fost activa aproximativ 93% din timp. Practic, din cele 3131 de zile, 2896 au fost in activitate.

Pe 20 Aprilie 2010, lucrarile erau pe cale sa se incheie la sonda Macondo, cand o explozie a avut loc pe platforma. S-a incercat activarea blow-out preventerului, dar fara succes. Cand s-a incercat si activarea ultimei bariere,blind shear ram, s-a constatat ca nici ea nu functiona.

Ca rezultat, petrolul a inceput sa curga din sonda forata iar platforma s-a scufundat dupa doua zile.

Petrolul a continuat sa curga pana pe 15 iulie, cand sonda a fost sigilata.

In explozia initiala au murit 11 oameni. Vietile multor oameni s-au schimbat de atunci, pe coastele Golfului Mexic.

Valurile de petrol au distrus fauna, flora, turismul si afacerile conexe. BP va plati un total de 15 miliarde de dolari, dar ce s-a distrus nu v-a mai putea fi adus la loc.

11 oameni au murit din cauza neglijentei companiilor BP, Halliburton si Transocean.

Vineri va fi premiera filmului Deepwater Horizon in Constanta. Merita vazut unde poate duce explorarea agresiva a resurselor naturale.

 

Echipa ShorePass

 

 

 

 

Comentarii