Certificatele de la bordul navelor s-ar putea sa devina istorie

Recent, ClassNK impreuna cu Liberia au inceput testarea sistemului ” ClassNK e-Certificate”, primul sistem ce ar permite eliberarea certificatelor de clasa si a celorlalte certificate de pavilion in format electronic.

Practic s-ar elimina inca o  bariera birocratica din calea circulatiei informatiilor, usurand munca de administrare a lor fizica la bord.

Sistemul implementat de Nippon Kaiji Kyokai ( registrul japnez sau ClassNK, cum i se mai zice),  respecta standardul FAL.5/Circ.39/Rev.2 emis de IMO in aprilie.

Cel mai mare avantaj al sistemului, din punctul de vedere al autoritatilor, este siguranta in verificare. Pin logare in sistem se pot verifica cu usurinta validitatea, autenticitatea si alte detalii de pe documente, facand aproape imposibila falsificarea lor.

Iata ca se fac pasi seriosi spre inlocuirea fizica a atator documente care insotesc nava, prin echivalentul lor digital.

Atata timp cat online, printr-un sistem securizat adecvat, se pot face tranzactii de ordinul milioanelor/sutelor de milioane de dolari, de ce sa nu se poata vizualiza si certificatele navelor sau altor documente?

Speram ca ofiterii din viitor vor avea mai putina munca administrativa la birou si se vor putea concentra mai mult pe sarcinile mai importante, ce tin de nava, intretinere, navigatie, marfa si toate celelate aspecte concrete ale pozitiei ocupate la bord.

 

Echipa  ShorePass

Comentarii