Brokerajul de nave s-ar putea schimba pentru totdeauna

Unul din cei mai mari navlositori din lume, compania BHP Billiton a lansat un sistem online care ar putea duce la disparitia activitatii de brokeraj maritim. 

Pentru cititorii care nu stiu: brokerul maritim e intermediarul intre cel care vrea sa inchirieze o nava (navlositor) si proprietarul/operatorul navei (armator).  Compania care se ocupa de o asemenea intermediere se numeste o companie de brokeraj maritim.  Este un pion important in intregul mecanism de functionare a sistemului de transport mondial, pentru ca face legatura intre cei ce au nevoie de servicii de transport si cei ce le pot oferi. Companiile de brokeraj au prosperat de-a lungul timpului din cauza pozitiei privilegiate in care s-au aflat. Declinul lor a inceput o data cu aparitia internetului si a comunicatiilor ieftine si in timp real. Ceea ce s-a intamplat luna aceasta s-ar putea, insa, sa fie o rascruce pentru brokerii maritimi.

BHP Billiton a creat un sistem  prin care armatorii liciteaza online si transparent pentru marfurile de transportat prin intermediul unui portal web. 

Prima licitatie s-a tinut pe 25 ianuarie si a fost un succes. 13 armatori au licitat pentru a transporta 170 000 de tone minereu de fier din Australia in China.  Pretul obtinut a fost sub pretul normal al pietei cu 30 de centi. 

Modelul adoptat de BHP Billiton nu este prima data testat in industrie, doar ca acum este prima data cand o companie gigant decide sa il adopte pe scara larga pentru a-si transporta marfurile economic si eficient. O data ce trendul va prinde si beneficiile vor simtite, va deveni o chestiune de timp pana cand competitorii il vor adopta. Intr-un mediu atat de competitiv precum sectorul maritim, orice avantaj conteaza.

In cazul licitatiilor online ambele parti castiga, pentru ca economisesc comisionul, uneori deloc mic, al agentiilor de intermediere. Cu siguranta ca in contextul acesta marile agentii de brokeraj au 2 optiuni: fie se reinventeaza, fie risca disparitia.

 

ShorePass

 

 

Comentarii